A jakuzzi eredete…

A jakuzzi eredete

A jakuzzi eredete

Eredet: olasz

Jelentése az idegen szavak szótára szerint: Nagyobb méretű fürdőkád melegvizes pezsgőfürdővel. A pezsgést beáramló vízsugárral érik el. A legtöbb jacuzzi rendelkezik masszírozó funkcióval is.

A jacuzzi kifejezés egy olasz család nevéhez fűződik. 1907-ben egy friuli család Olaszországot elhagyva, Amerikába költözött. A hét Jacuzzi testvér már 1910-ben céget alapított, de a Jacuzzi Brothers csak 1920-ban született meg. A jacuzzi prototipusát 1956-ban készítették el, majd további fejlesztések eredményeként jelent meg a végleges változat 1968-ban. A családi névből lett a márkanév.

A márkanévből alakult ki a pezsgőfürdő szinonimájaként jacuzzi kifejezés. Magyarországon gyakran használjuk a jacuzzi kifejezést k-val, mindkét írásmód elfogadott, elterjedt a jacuzzi és a jakuzzi kifejezés is. Gyakran használt szinonima a hydromasszázsmedence, masszázsmedence, spa, hot tub. Az utolsó két kifejezés inkább angol nyelvterületen használatos, Magyarországon kevésbé használt kifejezések.

 

"World's best built Spas"

Miben különbözik a jakuzzi a masszázskádtól?

Beltéren vagy kültéren használható?

Jacuzzi

A jakuzzi kültéren és beltéren egyaránt használható.

Masszázskád

A masszázskád csak beltéren használható.

Használat után le kell cserélni a vizet?

Nem, a jakuzziban elegendő 3-4 havonta cserélni a vizet, mert ózongenerátor, vagy ecoclean rendszer és a speciálisan kialakított szűrőrendszer gondoskodik a víz forgatásáról, tisztításáról.

Igen, a masszázskádból használat után el kell távolítani a vizet. Gondoskodni kell arról, hogy a rendszerben ne maradjon pangó víz, mert nincs külön víztisztító, vízkezelő rendszerrel ellátva a kád.

Hogyan állítom be a víz hőfokát?

A jakuzzik kezelőpaneljén beállítható a kívánt hőmérséklet max. 39-40 fok. A jakuzziba beépített titánium fűtőszál gondoskodik a megfelelő vízhőmérsékletről.

A masszázskádba nem került beépítésre fűtőszál. A víz hőmérsékletét a feltöltéskor tudjuk szabályozni, a hideg-meleg víz megfelelő vegyítésével.

Férőhelyek száma

A legkisebb jacuzzik 2-3 személyesek, míg a legnagyobbak 7-8 férőhelyesek. A pihentető relaxációról a különböző méretű és összetételő jet kombinációk gondoskodnak.

A masszázskádak általában 1-2 férőhelyesek, lényegesen kevesebb jettel rendelkeznek, mint a jacuzzik. Méretüket tekintve kisebbek általában fürdőszobában kerülnek beépítésre.

Milyen teljesítményű szivattyúk működtetik a jeteket?

A jacuzzik teljesítménye eltérő. A Coast Spas jakuzzik 3 és 5 LE szivattyúkkal vannak ellátva, mérettől, jet számtól függően 2 és 3 db található egy-egy termékben.

A masszázskádakban általában 1 db 1LE  szivattyú található. A jakuzziban és a masszázskádban tapasztalt hydroterápiás élményben tapasztalt eltérés hátterében többek között a szivattyúk teljesítménye áll.

Szigetelt a termék?

A jakuzzik rendelkeznek szigeteléssel, mely az eltérő márkáknál igen különböző. A Coast Spas jakuzzik teljes szigeteléssel vannak ellátva a gazdaságos üzemeltetés érdekében.

A masszázskádak a hagyományos fürdőszobai kádakhoz hasonlóan nincsenek szigetelve. A kádból a víz minden alkalommal leeresztésre kerül, ezért nincs is szükség szigetelésre.

Lefedhető a termék?

A jakuzzikhoz rendelhető termotető. A Coast Spas jakuzziknak alapfelszereltsége a termotető, mely gazdaságos üzemeltetést biztosít.

A masszázskádakhoz nincs termotető.