Gyakran felmerülő kérdések és válaszok

Jakuzzi eco clean rendszerrel

Jacuzzik Ecoclean rendszerrel

 1. A jacuzzik tisztítószer igénye

A tisztítószer fogyása minden medencénél nyolc fő tényező kölcsönhatásától függ. Mivel ezek a tényezők medencénként és évszakonként erősen változhatnak, a tisztítószer igény precíz meghatározása igen nehéz. Ennek a résznek a végén megadjuk az ökölszabályokat az ECOCLEAN™ rendszer méretezéséhez.

A TÉNYEZŐK:

  • A tisztítandó jacuzzik térfogata és felszínmérete.
  • Az átlagos vízhőmérséklet: Ahogy a víz hőmérséklete emelkedik a tisztítószer igény is vele együtt növekszik. És egyben, ha a víz hőmérséklete csökken, a tisztítószer igény is vele együtt csökken. Amikor ez történik, lejjebb kell állítania a berendezés teljesítményét, hogy kompenzálja ezt az alacsonyabb igényt (ami egyben védi a berendezést a túl magas tisztítószer szinttől is).
  • Cianursav szintje: Ha ezt a vegyszert hozzáadja a kültéri fürdővízhez, jelentősen csökkenti a tisztítószerek napfénytől való kimerülését. Ha a medencének van bármilyen fém alkatrésze, a cianursav gátolja a korrózióját. Tartsa fenn a minimális, vagy inkább az ennél magasabb szintet, hogy a fejlesztett tisztítószer védett legyen az UV-lebomlással szemben.
  • Fürdőzések száma: A fürdőzések számával a tisztítószer igény is növekszik.
  • A közvetlen napfény / UV-hatás mennyisége: Az erős, közvetlen napfénynek kitett jacuzzik hajlamosabbak a nagyobb tisztítószer veszteségre és alganövekedésre. A beltéri vagy fedett medencéknek kisebb a tisztítószer igénye.
  • A növényzettől és a levegőből eredő szennyeződés: A jacuzzik közelében levő sűrű növényzet, valamint a magasabb nitrát szint (vizelet, madárürülék, műtrágya, kútvíz stb.) nagyban hozzájárulnak a megemelkedett tisztítószer igényhez.
  • Vegyi hígulás: Lényegében minden fürdővíz-vegyszer hígul az esőtől, vagy a párolgás, kiloccsanás, szűrő visszamosás, szivárgás stb. miatt pótolt friss víztől. Amikor friss vizet ad a medencéhez, a tisztítószer igény rövid időre megemelkedik.
  • A fő szűrőszivattyú futásideje és a  jacuzzik keringési mintája: A vízszivattyúról működtetett vízesések/szökőkutak stb. közvetlen hatással vannak a tisztítószer igényre. A fő szűrőszivattyú futásidejét és/vagy teljesítményét esetleg növelni kell, hogy eleget tegyen ennek a magasabb igénynek.

2. A jacuzzik ecoclean rendszerének tisztítószer fejlesztése /rendszerméretezés /ökölszabály

A tisztítószer igény nem határozható meg teljes pontossággal. Ha magasabb vagy alacsonyabb tisztítószer szintet szeretne elérni a medencéjében, a következő „ökölszabály” segít a megfelelő Eco clean rendszer™ adagolószint beállításának kiválasztásában.

Az Ecoclean rendszer™ cellás áramforrás maximális (100%) teljesítményen 1800-2000 ppm-es só szintnél 15 gramm szabad elérhető klórt fejleszt 24 órás folyamatos működés mellett. Ez a klórmennyiség a tisztítószer 8 igénytényezőjétől függően elegendő kell, hogy legyen max. 2200 liter fürdővízhez.

MEGJEGYZÉS: A só szintet 1500 ppm fölött és 2500 ppm alatt kell tartani. Ne lépje túl a 2500 ppm só szintet, ha nem szereti a sós ízű vizet!

Szokásos rendszer méretezési útmutató

Az alábbi méretezési kritériumok felhasználói tapasztalatokra és megfelelő működtetésre épülő „normál” feltételeket tükröznek. A tisztítószer „igény” medencénként változó. Az alábbi táblázat hozzávetőleges adagolási beállításokat mutat ahhoz, hogy fenntartsa a megfelelő klór (3,0 – 5,0 ppm) vagy bróm (3,0 – 5,0 ppm) szintet a „használaton kívüli” időszakokban, a jacuzzik térfogatától függően.

MEGJEGYZÉS: Szükséges a pontos adagolási beállítás meghatározása. Többszöri próbálkozással állíthatja be megfelelően az adagolót a „fürdő használaton kívüli idejében”, hogy fenntartsa a 3,0-5,0 ppm-es klór vagy bróm szintet. Miután beállította, „jelölje be” ezt a beállítást az áramforráson, mivel ez lesz az állandó beállítás az adott medencénél.

A megfelelő tisztításhoz a jacuzzit időnként teljesen le kell engedni. A MEDENCE TELJES LEENGEDÉSEI között eltelt idő egyenlő a jacuzzik víztérfogatának literben mért mennyisége osztva 10-szer a medence napi használóinak maximális számával. Töltse fel újra a medencét, és ismételje meg a beüzemelési eljárásmódot.

Ökölszabály, hogy az ST1 modellt kell használni a kisebb fürdőzési terhelésű, maximum 1125 literes medencékhez. Az ST1 Boost modellt pedig minden 1125 litert meghaladó medencénél, vagy olyanoknál, amelyeknek nagy a fürdőzési terhelése (vagyis heti három alkalomnál többször használják).

Fürdővíz előkészítése és ellenőrzése – Eco clean rendszer™

1. LÉPÉS – Megfelelő vízegyensúly követelmények:

Az ECOclean™ rendszer megfelelő működése a fürdővíz megfelelő összetételétől függ. Az Ecoclean™ egység elindítása előtt kézzel állítsa be a fürdővíz vegyi összetételét az alábbiakban felsorolt, javasolt vízegyensúly tényezők tartományainak eléréséhez. Ettől kezdve az Ecoclean™ rendszer segít Önnek a víz vegyi összetételét egyensúlyban tartani.

INDÍTÁS ELŐTT ELLENŐRIZZE, HOGY A FÜRDŐVÍZ MEGFELEL A KÖVETKEZŐ KÖVETELMÉNYEKNEK: MINDEN VÍZEGYENSÚLY TÉNYEZŐ A LANGELIER TELÍTÉSI INDEXEN BELÜLRE ESIK. AJÁNLJUK, HOGY KERESSE FEL A HELYI MEDENCE SZAKEMBERÉT.

Az ECOCLEAN™ rendszer szükséges tartományai

2. LÉPÉS – Napi ellenőrzés:

1) Szabad elérhető klór = 3,0 – 5,0 ppm QR

2) Szabad elérhető bróm = 3,0 – 5,0 ppm

3) Kalcium keménység 150 – 200 ppm

4) Teljes alkalitás 80 – 120 ppm

5) Sómennyiség 1800 – 2200 ppm

6) Langelier index (víz egyensúly) +0,3-tól -0,3-ig

7) Cianursav 30 – 100 ppm (Kültéri)

8) pH 7,2 – 7,8 MEGJEGYZÉS: (Ellenőrizze a tesztcsomag lejárati dátumát, mivel ha ez után használja, a teszteredmények pontatlanok lehetnek.)

3. LÉPÉS – Havi ellenőrzés: FIGYELEM: A túlzott mennyiségű szabad elérhető klór (> 5,0 ppm) vagy szabad elérhető bróm (> 5,0 ppm) korrodálja a fürdővízzel érintkező fém alkatrészeket. A fémfelületek foltosságát és a vízmelegítők, szűrők és egyéb fém alkatrészek korai meghibásodását eredményezi. Ne lépje túl az ajánlott tisztítószer mennyiség határokat. MEGJEGYZÉS: A szokásos fürdővíz-tesztelő készletek nem mérnek körülbelül 8,0 ppm feletti klór/bróm szintnél magasabb szintet. A teszt reagensek eredménye magas tisztítószer szintnél átlátszó folyadék lesz. KERÜLJE A MAGAS TISZTÍTÓSZER SZINTET!

4. LÉPÉS – Só szükséglet: Fontos, hogy folyamatosan fenntartsa a javasolt 1800-2200 ppm-es só szintet. Az alacsony só szint gyorsan bekapcsolja az ELLENŐRIZZE A RENDSZERT zölden villogó lámpát, és leállíthatja a tisztítószer fejlesztést. A só szintet a kezdőcsomagban levő ECOCLEAN™ só tesztcsíkok segítségével határozhatja meg. A szükséges ECOCLEAN™ Spa Starter Blend mennyisége a medence méretétől függ. A következő oldal táblázata megadja (kilogrammban), hogy a medence beüzemelésekor mennyi sót kell a vízhez adni. Az utántöltéshez használt víz só szintjét is ellenőrizze, és vesse össze a következő oldal táblázatával. Mielőtt először ECOCLEAN™ Spa Starter Blendet adna a fürdővízhez, kapcsolja KI az ECOCLEAN™ egységet, majd öntse az ECOCLEAN™ Spa Starter Blendet körbe a medence pereme körül.

MEGJEGYZÉS: Olyan lakóházaknál, ahol saját, sót használó vízlágyító/-kezelő berendezés van, már lehet, hogy jelentős mennyiségű só van az ivóvízben. Mielőtt ezt a vizet a jacuzziba engedné, tesztelje a só szintet, majd határozza meg, hogy még mennyi ECOCLEAN™ Spa Starter Blendet kell a vízhez adni, hogy a só szintet felhozza a javasolt 2000 ppm indítási szintre. Mielőtt után töltené a medencét, ellenőrizze a víz pH-szintjét, és teljes alkalitását, majd állítsa be ezeket a szinteket, mielőtt túl magas szintet érnének el. A kezdőcsomagban vannak négy az egyben ECOCLEAN™ tesztcsíkok erre a célra.

MEGJEGYZÉS: Ha a só és bróm szintjét folyamatosan a javasolt szint felett tartja, ez a jacuzzi berendezéseinek korrodálódásához vezethet. A javasolt szintet meghaladó koncentrációt a medence vizének friss vízzel való hígításával csökkentheti. MEGJEGYZÉS: A medence gyakori használatakor (erős szennyezés) hosszabb helyre állási időre (a minimum 3 ppm-es brómszintre) lehet szükség. A helyre állási időt csökkentheti, ha „sokk” keveréket adagol a vízhez. Kövesse az alkalmazott sokk keverék használati utasítását.

A CELLÁK KÉZI TISZTÍTÁSA

Normál körülmények között az ECOCLEAN™ egység nem igényel kézi tisztítást. Ha kézi tisztításra van szükség, ellenőrizze a víz vegyi összetételét, hogy felborult-e az egyensúly, vagy hívja fel a gyártót tanácsért, és kövesse az alábbi eljárásmódot:

1. LÉPÉS – Szedje ki a cellát.

2. LÉPÉS – Fogjon egy vödröt és keverjen 1 rész sósavat 4 rész vízhez. ELŐSZÖR A VIZET TÖLTSE A VÖDÖRBE!

FIGYELEM: Mindig a savat öntse a vízhez, ne a vizet a savhoz.

3. LÉPÉS – Mártsa a cellát az oldatba.

4. LÉPÉS – 10 – 15 perc áztatás után szedje ki a cellát az oldatból. Öblítse le tiszta vízzel.

5. LÉPÉS – Ha a cellalemezeken még mindig van fehér lerakódás, ismételje meg az eljárást, de ne lépje túl a 15 perces időkorlátokat.

MEGJEGYZÉS: NE próbálja valamilyen szerszámmal lekaparni a lerakódást a cellalemezekről. Megkarcolhatja vagy károsíthatja a lemezek borítását, és a GARANCIA ÉRVÉNYÉT VESZTI. Az elektrolit cellák várható élettartama szokásos használati körülmények között 2-4 év. A cella kicserélésekor, csak olyan cserecellát használjon, amelyen egyértelműen rajta áll, hogy az az ECOCLEAN™ ST1 típusú (Registration Number: 27899.02, Pest Control Products Act) klórfejlesztő berendezés cserealkatrésze.