Jakuzzi – hidroterápia

Jakuzzi - hidroterápia

Már a  görög Hippokratész is írt a meleg fürdők hasznos hatásairól,  több ezer éve használják a vizet gyógyászati célra. A Római Birodalom fürdőit nemcsak tisztálkodásra, hanem testedző, gyógyító célokra is használták.

Hidroterápia:

A hidroterápia története az Őskortól kezdődik, aztán szünet következett, majd a középkorban ismét elkezdődött térhódítása.  A török hódoltság ideje alatt Magyarországon is rengeteg fürdő épült. A rómaiaktól ránk maradt Aquincim. A XVII-XVIII. században indult virágzásnak a hidrotherapia. A hidrotherapia a víz fizikai képességeit használja fel, úgymint felhajtó erő, hőhatás, ellenállás, hidrosztatikai nyomás stb. A víz hatását különböző szempontok szerint vizsgálhatjuk, az egyik ilyen szempont a víz hőmérséklete.

Különböző hőfokú fürdők élettani hatásai, alkalmazásuk

  • Hideg víz 22 fokos: Az erek összehúzódnak, az izomtónus nő, a vérnyomás emelkedik. Láz, gyulladás esetén ajánlatos.
  • Hűvös (langyos) 28 fokos: Szénsavas fürdőre, úszásra, tornára alkalmas.
  • Indifferens víz 35 fokos (testhőmérsékletnek megfelelő): Alkalmazási területek hidrotherápiás eljárások, súlyfürdő, tangentor
  • Meleg víz: 37-38 fokos: Értágító hatésú, csökken a vérnyomás, lazulnak az izmok, kötőszövetek, javul az anyagcsere. Mozgásszervi problémáknál pl: artrózisoknál, degeneratív izületi elváltozásoknál rendkívül hatásos.

A jakuzzi vizének hőmérséklete ideális esetben 37-38 fokos. A 37 – 38 fokos víz természetes gyógyító hatása mellett, kellemes, kényeztető masszázsban részesül a jakuzzi használója. A masszázsélmény függ a jetek fajtáitól, összeállításától, elhelyezkedésétől. Fontos, hogy a megfelelő helyen, megfelelő erőséggel masszírozzanak a jetek. A Coast Spas jakuzzikban a jetek elhelyezését az Arthritis Research Centre of Canada tudományos igazgatójának Dr. John Esdaile-nek a közreműködésével alkották meg. A Coast Spas egyik speciális jetje a Vulcano jet, mely a gyógyászatban használt tangentor készülék által kiváltott hatással egyenértékű, de mit is jelent a tangentor.

A gyógyászatban ismert egyik legismertebb kezelés az  úgynevezett tangentor készülékkel végzett. A kezelés során a páciens a kádban ellazultan fekszik, és megfelelő víznyomással (0,5 – 2 atmoszféra) történik a kezelés. A kezelési idő általában 20–30 perc.  A víz hőmérséklete 34–37 fokos. Kiválóan alkalmas görcsös állapotú izmok ellazítására, az izomzat vérellátásának javítására, műtétek és balesetek utáni utókezelésekben egyaránt. Mindemellett javízja a közérzetet, erősíti a legyengült izomzatot.

Szeretnél saját hidroterápiás eszközt otthonodban, nézd meg jakuzzi választékunkat!